Geometriske former i designprossesen

Når du skal planlegge interiøret i et rom er det nyttig å vite mer om de geometriske formene. Selvfølgelig, alle vet hva forskjellen mellom et kvadrat og en sylinder er, men har du noen gang tenkt på følelsene og samspillet geometriske former skaper? For et rom med mange firkanter kan føles retro, mens rom som fokuserer på sirkler og ovaler virker elegant. Å se på design som matematikk kan gjøre designprosessen mye enklere, men også mer kohesive totalt sett. Her kan du lære om hvordan de ulike formene kan skape et grunnleggende, men sterkt design, og hvordan du kan utnytte dem.

Kvadrater og andre firkanter

Kvadrater og andre firkanter finner du mye av i arkitekturen, fordi de er enklere geometriske former å jobbe med. Bord, TVer, stoler, vinduer og bilder er alle firkantet, og kan bli funnet i de fleste hus. Formene er ofte forbundet med den nye generasjonen av design, da de er mer morderne og futuristiske. Kvadratiske og rektangulære former finner du for eksempel i den minimalistiske interiørstilen, og i flere nye leiligheter og hus.

Sirkler og ovaler

Sirkler og ovaler er former som symboliserer helhet og evighet, da den ikke har noen kanter og går rundt og rundt. Du finner sirkelen i søyler (3D), klokker og lamper, mens ovalen blir sett i runde bord og ovalformet speil. Runde geometriske former blir mindre brukt i arkitektur, fordi det er vanskeligere å innrede dem. En annen form som ligner på disse to figurene er en spiral, en kurve som på en måte går i ring. Den kan bli sett i ulike stiger og arkitekturdesign, og kan raskt gjøre deg svimmel, som ikke hjelper når du har omgangssyke.

Bruken av runde former er måter å skape kontraster mellom kurver og vinkler. Et rom som er firkantet blir enkelt overveldende, og det er derfor viktig å balansere det med noe mykere. Dette er en av mange ting du må tenke på i designprosessen.

Trekanter

Trekanter er en merkelig geometrisk form å jobbe med for interiører. Trekantede objekter og interiør er sjeldent sett i vanlige hus, men kan for eksempel bli sett på mønstrete puter og dyner. Det er et designelement som er vanskelig å utnytte, fordi den skiller seg ut fra de andre formene. Allikevel er formen energisk og spennende, da den kan eksperimenteres med i forskjellige aspekter av et design.

Abstrakte former

Når ulike geometriske former og kurver settes sammen er sluttresultatet abstrakt. I mønsterdesign er det gøy å kombinere og endre former for å lage interessante og abstrakte former, fordi det er ingen regler når du tester. Dette er et prinsipp alle artister burde følge, for ingen designutkast er perfekt den første gangen.