Bli inspirert av fargene fra kunsten

Kunsthistorie er nesten like gammel som menneskeheten selv, noe hulemalerier og steinhugging har bevist. Maling, lerret og pensler kom senere, og kunst ble deretter en av de vanligste måtene å uttrykke seg på. Malere har kommet og gått, men kun få har hatt en sterk innflytelse etter at de døde. Disse få var genier, som revolusjonerte kunsten i ulike tidsepoker. De store kunstnerne, som Leonardo da Vinci, Rembrandt og Vincent van Gogh, var alle mestere når det gjaldt bruken av farger, og deres malerier kan bli brukt som en inspirasjon for ditt neste prosjekt.

Renessansen er navnet på epoken og kunstperioden som begynte i Italia på 1400-tallet. Billedkunstnere som Michelangelo, Rafael, Sandro Botticelli og Leonardo da Vinci var meget respektert for deres kunstneriske ferdigheter på den tiden, og har viktig status den dag i dag. Fargene som ble brukt i renessansen var for det meste jordiske og mindre intense, og lente mer mot de varme fargene på fargehjulet.

Intense og dypere farger ble mer brukt på 1600- og 1700-tallet, da barokken kom inn i bildet. Barokken var en europeisk stilart og en epoke, som hadde utviklet seg fra prinsippene til renessansen. Mørkere fargetoner av blå og rød, som sekundær eller aksent farge, var typisk å se i malerier fra denne tidsperioden, og kunstnerne som Caravaggio, Rembrandt og Rubens ledet veien.

Å utnytte kunnskap er essensielt for å skape teknologi og nye teknikkdeler, noe kunstnere i historien startet å skjønne etter hvert. Kunstnere ønsket å bryte reglene, og ville derfor endre kurs fra den tradisjonelle måten å male på. Det var mange stilperioder som ble dannet gjennom tiårene, men få klarte å skape noe revolusjonerende. Ekspresjonisme, impresjonisme og surrealisme var tre av få perioder som klarte dette. Bruken av farger var helt annerledes fra det man var vant til, da ekspresjonismen var fargerik, men gjørmete, impresjonismen lysere, og surrealismen renere og mer definert mellom fargene. Edvard Munch, Claude Monet og Salvador Dali var ledere i deres respektive kunstperiode.

Ikke alle kunstperiodene var like interessert i å ha en mening eller en fortelling. Rokokko var en periode som hadde opprinnelse på 1700-tallet, og fulgte like etter barokken. Begge var svært dekorative stiler, men rokokkoen var ikke like dramatisk som sin forgjenger. Kunstnere som Jean-Honoré Fragonar og François Boucher skapte romantiske og vimsete malerier, og brukte ofte pastell for å framheve det.

Moderne kunst er resultatet av et overmettet kunstmarked, da stilen kun fokuserer på form og farge. Fargekombinasjonene varierer fra kunstner til kunstner, fordi det er kunstnerens tolkning av farger du vil se på lerretet. Den abstrakte artisten Piet Mondrian brukte fargene rød, gul, blå, svart og grå med kalde undertoner i flere av hans verk.