Shabby chic

En spesiell interiørstil som begynte å gjøre furore for ikke så altfor mange år siden, er den såkalte shabby chic-stilen. Denne alternative måten å innrede hjemme på benytter seg av gamle og slitte møbler, gjerne laget i tidsrommet 1900–1950. Poenget er at husholdningsredskaper skal bære preg av det godt brukte, antikke og litt slitne. Dette høres kanskje litt rart ut, men når shabby chic gjøres riktig er det en elegant og vakker stil med et unikt særpreg.

Bruk av bestemte farger

I hjem som er innredet med shabby chic-stil, finner vi møbler i lyse farger – blå, hvit, grå og beige er blant gjengangerne. Ideen er at riktig fargebruk er med på å forsterke fornemmelsen av at interiøret er gammelt. Når du entrer et rom ordentlig innredet med shabby chic, er det som å gå inn i et værelse som har stått urørt i flere tiår. Det er litt av det som er poenget med denne spesielle stilen.

Der møblene har lyse farger finner vi gjerne husholdningsartikler og pyntegjenstander som er litt mørkere, for eksempel vaser, tekstiler og dørhåndtak. Slik får rommet en fin kontrast som gjør det lettere å sette pris på de lyse fargene. Fargebruken som inngår i shabby chic-innredning gir dessuten hjemmet en feminin betoning.

En tidløs stil?

Enkelte vil hevde at shabby chic har gått av moten, men langt ifra alle deler denne oppfatningen. Riktig nok blir ikke stilen lenger like mye omtalt som på begynnelsen av 2000-tallet, og den har nok hatt sin storhetstid. Likevel er det fremdeles mange som sverger til den. Shabby chic er på mange måter tidløs, selv om den er inspirert av en viss epoke. Epoken den er inspirert av er for lengst borte, og med tiden forsvinner den mer og mer fra menneskets bevissthet, slik alle æraer gjør.

Shabby chic innretter seg ikke etter våre dager, men fungerer som et alternativ til motene – som alltid vil være i flyt og i forandring.