Interiørdesign med lys

Lys er kanskje ikke det første du tenker på når du hører ordet interiørdesign, men lyssettingen har veldig mye å si for både utseendet og stemningen i et rom. Kaldt lys får for eksempel rommet til å virke kjøligere, mens varm farge på lyset gjør alt lunere.

Lys og lyspunkter kan også brukes til å framheve eller dempe ting i rommet. Det er altså vel verdt å bruke litt tid på lyssettingen når du skal ommøblere eller pusse opp.

Ram inn med lys

LED-lister gjør det mulig å ramme inn speil eller bilder eller andre fine gjenstander i rommet. Du kan også ramme inn ting med fargede lyspærer eller lysslynger. En lysslynge kan til og med bli en kunstgjenstand dersom du danderer den fint.

Hvis du maler, kan du bruke lyslister eller små pærer som en del av kunstverket ditt, for å gjøre det helt unikt og personlig. LED-lys kan også brukes til å lage kunstverk eller bokstaver på veggen.

Bruk lys på uvante måter

Hvis du virkelig vil skille deg ut, kan du bruke lys på nye og uvante måter. Overrask gjestene dine med et varsellys over inngangsdøra eller på veggen, for den saks skyld. Varsellys er lys som brukes på lastebiler, traktorer og andre store maskiner, men du kan fint bruke dem over garasjeporten eller inne i huset. Ungdommene i huset vil kanskje ha et stilig varsellys som vekker dem om morgenen.

For du trenger ikke å ha en diger maskin for å bruke varsellys. Har du derimot en traktor eller en gravemaskin, er det alltid lurt å ha varsellys på taket, spesielt når du kjører på veien. Da varsler du andre trafikanter om at du kommer, og at de kanskje må senke farten og ta hensyn til deg. Dermed kan varsellys være med på å redusere antallet ulykker i trafikken.

Lek med farger

I dag finnes det en mengde lyspærer som kan endre farge. Da kan du teste ut ulike farger i rommene. Grønt lys er for eksempel beroligende, mens rødt lys gir økt energi. Blått lys føles kjølig, mens gult lys minner om solen og kan være perfekt om vinteren. Med pærer som skifter farge, kan du endre stemningen i rommet med et enkelt klikk. Lek med fargene for å skape ulike stemninger til ulik tid på døgnet, eller når du har gjester på besøk.

Nattlys som viser vei

LED-lister er fine som veivisere om natten. Monter dem for eksempel i trappen eller på veggen, slik at små og store finner veien til toalettet selv når det er mørkt. Lys utenfor døra eller i oppkjørselen er også fint å ha når du kommer hjem om kvelden.

Ha gjerne et lys som slår seg på automatisk når noen kommer mot inngangsdøra. Det er fint for deg når du skal låse deg inn, og det kan skremme vekk ubudne gjester. LED-lys er både fargerikt, fint og strømbesparende.